Simptomele norovirusului

Infecția cu norovirus este o infecție virală care are ca rezultat vărsături și diaree. Virusul se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta. Spălarea temeinică a mâinilor cu săpun și apă curentă ajută la prevenirea răspândirii acesteia.

Simptomele norovirusului apar de obicei, în 1-2 zile de la infectare, însă acestea pot apărea încă de la 12 ore după expunere. Ele pot varia de la destul de ușoare până la severe. De cele mai multe ori, boala apare brusc. Persoana infectată se poate simți foarte rău și poate vărsă des, chiar și fără avertisment, de multe ori pe zi. Uneori, persoanele infectate cu norovirus nu au deloc simptome, dar pot transmite virusul altora. Se estimează că în aproximativ 30% din cazuri, virusul nu provoacă deloc simptome, acest lucru fiind deosebit de comun la copii.

Principalele simptome sunt:

01.

Senzație de rău (greață)

02.

Crampe ale stomacului sau dureri abdominale

03.

Scaune apoase sau diaree

04.

Vărsături

05.

Febră mica

06.

Dureri corporale generalizate

Alte simptome mai puțin frecvente:

07.

Temperatură instabilă

08.

Frisoane

09.

Durere de cap

10.

Dureri de brațe și picioare

Cat durează de obicei simptomele?

Majoritatea oamenilor se recuperează în 1 sau 2 zile și de obicei, infecția cu norovirus nu afectează pe termen lung sănătatea. Este important să consulți medicul atunci când simptomele persistă mai mult de 24 sau 72 de ore sau dacă observi ca ai sânge în scaun. În unele cazuri, persoanele infectate pot prezenta simptome mai ușoare timp de o săptămână sau mai mult.

Diareea severă poate duce la deshidratare, care ar trebui considerată o urgență medicală. Deshidratarea însă poate fi o preocupare la copii, la vârstnici sau la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Semnele și simptomele deshidratării includ:

  • Gura și gâtul uscat
  • Scăderea debitului de urină sau urină închisă la culoare
  • Fără scutec umed timp de 6 până la 8 ore la sugari
  • Fără urină în 12 ore pentru copii
  • Ochi scufundati
  • Somnolență și oboseală
  • Durere de cap
  • Ameţeală
  • Confuzie și letargie
  • Ritm cardiac rapid

În cazul infecției cu norovirus la copii, atunci când aceștia plâng fără a produce lacrimi, acesta este un semn des întâlnit de deshidratare semnificativă. Caută imediat asisteță medicală dacă copilul tău prezintă acest simptom. S-ar putea, de asemenea, să se comporte agitat și iritabil.

Deshidratarea poate pune viața în pericol, în special pentru următoarele grupe de persoane:

  • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
  • Persoanele cu afecțiuni preexistente de sănătate.
  • Cei foarte bătrâni și foarte tineri.
  • Persoanele care au facut transplant de organe sau celule stem.

Pentru a preveni deshidratarea, asigură-te că bei multe lichide, în special apă. Oferă copiilor o soluție de rehidratare orală pentru a înlocui lichidele și electroliții pierduți.

Evită băuturile dulci, care pot agrava diareea, precum și alcoolul și băuturile cu cofeină, care te pot deshidrata și mai mult.

Dacă apare o deshidratare severă, adresează-te medicului tău. Deshidratarea severă este uneori tratată cu lichide intravenoase.

Senzația de greață, primul simptom al norovirusului

De obicei, primul simptom al norovirusului este greața. Greața este un termen care descrie senzația că ai putea să verși, dar de fapt nu poți să verși. Vărsăturile sunt un reflex incontrolabil care aruncă conținutul stomacului prin gură. Acestea pot însoți de multe senzația de greață.

Este indicat sa soliciți asistență medicală dacă ai avut senzație de greață mai mult de o săptămână. De obicei, senzația de greață dispare în 6 până la 24 de ore după primul episod.

Diaree apoasa, un simptom des intalnit la norovirus

Gastroenterita cauzată de norovirus debutează de obicei brusc, iar unul din principalele simptome pe care le provoacă este diareea apoasă. Diareea apoasă este de obicei mai frecventă în rândul adulților și este de multe ori însoțită de crampe ale stomacului.

Direea apoasă poate epuiza corpul de lichidele de care are nevoie și poate produce deshidratare.

Deoarece scaunul lichid poate duce la pierderi excesive de apă din organism, este important să bei mai multă apă atunci când ai diaree pentru a preveni efectele secundare severe ale deshidratării.

Copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai susceptibile la deshidratare, precum și la malnutriție din cauza lipsei de nutrienți.

Diareea apoasă, mai ales atunci când este severă, poate provoca alte complicații în organism. Acestea includ:

  • Deshidratare
  • Malabsorbție
  • Dezechilibru electrolitic
  • Leziuni renale acute

Diareea durează uneori mai mult de o săptămână, dar este indicat să consulți medicul dacă ai avut diaree de mai mult de 2-3 zile, chiar dacă altfel pare în regulă.

Vărsăturile, un alt simptom al norovirusului

Unul din simptomele principale ale infecției cu norovirus este reprezentat de vărsături. Atunci când o persoană infectată cu norovirus varsă, aceasta devine extrem de contagioasă pentru cei care se află în apropiere și poate, de asemenea, contamina cu ușurintă suprafețele sau obiectele din jur.

Vărsăturile pot fi frecvente și sunt obișnuite în special în rândul copiilor. Vărsăturile pot epuiza corpul de lichidele de care are nevoie și pot produce deshidratare, copiii și persoanele în vârstă fiind cele mai susceptibile.

Crampe abdominale cauzate de norovirus

Atunci când ai gaze sau crampe stomacale din cauza gastroenteritei ce se datorează infecției cu norovirus este posibil să ai dureri abdominale foarte puternice.

Durerea abdominală este durerea pe care o simți oriunde între piept și zona inghinală. Aceasta este popular denumită zona stomacului sau burta. 

Durerea cauzată de crampele abdominale de obicei nu durează mult și de cele mai multe ori nu este gravă. Este probabil să se datoreze gazelor și balonării și este adesea urmată de diaree.

Crampele abdominale pot deveni îngrijorătoare dacă durerea apare mai des, durează mai mult de 24 de ore sau apare însoțită de febră.

Durerea bruscă cauzată de crampe într-o anumită zonă a abdomenului poate fi un semn al unei probleme grave. S-ar putea agrava rapid fără tratament.

Discută cu medicul cât mai curând posibil dacă:

  • Ai crampe și dureri abdominale severe, mai ales dacă sunt concentrate într-o singură zonă.
  • Durerea începe brusc sau neașteptat.