Deshidratarea la copii
Norovirusul, ca și alți viruși care provoacă vărsături și/sau diaree, se transmite foarte ușor, atât la adulți, cât și la a copii. Deshidratarea la copii este una din cele mai mari pericole al gastroenteritei. Din cauza vărsăturilor și a diareei, corpul copilului pierde multe lichide.
Semnele de deshidratare includ o gură uscată cu salivă lipicioasă sau fără salivă; plâns fără lacrimi/ochi cu aspect uscat; amețeală; oboseală; apatie; sugarii și copiii mici nu urinează mai mult de 6-8 ore sau, copiii mai mari nu urinează mai mult de 10-12 ore.
Copiii bine hidratați ar trebui să simtă nevoia de a urina cel puțin la fiecare 2-4 ore. Copiii deshidratați sunt adesea mult mai puțin activi și mai somnoroși decât de obicei și pot fi, de asemenea, nervoși.
Când este necesar să apelezi la medic?
Dacă copilul tău are simptome de infecție cu norovirus, cum ar fi vărsături sau diaree, nu ezita să suni medicul pentru sfaturi.
Dacă copilul tău nu poate să bea lichide, are vărsături, diaree frecventă sau are dureri de stomac ușoare până la moderate, este ideal să-l duci la medicul pediatru sau la o clinică medicală specializată pentru un consult.
Dacă atunci când copilul tău vărsă, conținutul este de culoare verde sau cu sânge, are dureri de stomac constante sau severe, are mai mult decât fire sau puncte mici de sânge în scaun sau este confuz, nu te recunoaște și nu îți răspunde ca de obicei, trebuie imediat apelat la deparatmenul de urgență pediatrică.
Prea multă diaree și vărsături pot duce uneori la deshidratare.
Sună imediat medicul pediatru dacă observe următoarele semne de deshidratare la bebeluși sau la copiii mici:
- Urină închisă la culoare.
- Scutec uscat timp de 8 până la 12 ore.
- Somnolență excesivă.
- Plâns fără lacrimi sau plâns cu lacrimi puține.
- O gură uscată sau lipicioasă.
- Ochi care par scufundati.
- La bebeluși, punctul moale (fontanela) de pe partea de sus a capului pare scufundat.
- Respirație rapidă.
- Ritm cardiac rapid.
Ce cauze determină deshidratarea la copii?
Deshidratarea la copii este de obicei cauzată de vărsături, diaree sau ambele.
Alte situații ce pot cauza deshidratarea la copii pot include:
- Atunci când copiii nu vor să bea lichide pentru că au răni la nivelul gurii sau dureri în gât.
- Atunci când este cald afară.
- Atunci când sunt foarte activi și depun mult efort fizic.
Cum poți preveni deshidratarea la copii?
De fiecare dată când copilul tău se îmbolnăvește, oferă-i mai multe lichide sau soluție de rehidratare orală. Este indicat să cosume lichide des și în cantități mici, mai ales dacă copilul varsă.
Copiii trebuie să bea lichide în mod frecvent pe vreme caldă. Cei care fac sport sau sunt foarte activi fizic ar trebui să bea lichide suplimentare în prealabil, iar apoi să ia pauze regulate de băutură (aproximativ la fiecare 20 de minute) în timpul activității.