Flora intestinală: Ce este si rolul ei pentru organismal uman

În intestinele oamenilor trăiesc peste 100 de trilioane de bacterii. Aceste bacterii vii, care alcătuiesc 30% din masa fecală, sunt cunoscute ca flora intestinală.

Există două tipuri de bacterii în flora intestinală, benefice și dăunătoare. La persoanele sănătoase, acestea sunt bine echilibrate și domină bacteriile benefice. Bacteriile benefice joacă roluri principale în aspectele ce țin de nutriție și prevenirea bolilor.

Ele produc nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele și acizii organici, care sunt absorbiți din intestine și utilizați de organele vitale, cum ar fi ficatul.

Acizii organici suprimă, de asemenea, creșterea agenților patogeni în intestine. Alte bacterii intestinale produc substanțe care sunt dăunătoare gazdei, cum ar fi produse putrefactive, toxine și substanțe cancerigene.

Când bacteriile dăunătoare domină în intestine, nutrienții esențiali nu sunt produși și nivelul de substanțe nocive crește.

Este posibil ca aceste substanțe să nu aibă un efect dăunător imediat asupra gazdei, dar se crede că sunt factori care contribuie la îmbătrânire, promovează cancerul, bolile hepatice și renale, hipertensiunea arterială, arterioscleroza și imunitatea redusă.

Dezechilibrul florei intestinale

Există mulți factori ce pot schimba echilibrul florei intestinale în favoarea bacteriilor dăunătoare, printre care și infecția cu norovirus. Din cauza încărcăturii infecțioase ridicate, există un risc mare ca flora intestinală să se dezechilibreze. Dacă membranele mucoase ale stomacului și intestinelor sunt inflamate, poate cauza greață, diaree și vărsături.

În urma infecției cu norovirus, unii pacienți sunt afectați de un dezechilibru al florei intestinale și, prin urmare, pot prezenta un risc crescut de complicații de sănătate pe termen lung.

Dezechilibrul florei intestinale poate crește riscul pentru mai multe complicații de sănătate, inclusiv pierderea rezistenței împotriva bacteriilor și predispoziția la boli autoimune și alergice.

Ce poți face pentru a restabili echilibrul florei intestinale?

Electroliții și, mai presus de toate, consumul suficient de lichide, sunt măsuri deosebit de importante atunci când flora intestinală este afectată de infecția cu norovirus. În acest fel, îți poți restabili echilibrul florei intestinală.

Menținerea unei flore intestinale sănătoase contribuie la îmbunătățirea sănătății generale și la întărirea sistemului imunitar.

Făcând cateva modificări adecvate ale stilului de viață și ale dietei, se poate astfel modifica în bine diversitatea și numărul de microbi din intestine.

Schimbările pozitive pe care le poate face oricine includ administrarea de probiotice, respectarea unei diete vegetariene bogate în fibre și evitarea utilizării inutile a antibioticelor și a dezinfectanților.

Cu toate acestea, o persoană ar trebui să discute cu medicul înainte de a face orice modificări drastice în dieta sa.

Alte schimbări simple ale stilului de viață pe care o persoană le poate face includ somnul suficient și exercițiile regulate.