Boala de stomac și durerea în abdomen sunt adesea trecute drept gripă gastrică sau intoxicație alimentară. Cu toate acestea, deoarece simptomele sunt similare, oamenii confundă adesea cele două afecțiuni.
Cunoașterea diferenței dintre cele două afecțiuni poate sprijini un diagnostic precis.
O infecție virală care atacă sistemul digestiv este de obicei numită virus stomacal. În termen popular, oamenii denumesc uneori boala „gripă de stomac”, deși acest nume este înșelător, deoarece gripa atacă sistemul respirator.
Un virus stomacal poate fi cunoscut și sub numele de gastroenterită virală. Există diferite tulpini de virus însă cea mai frecventă cauză este norovirusul.
Toxiinfecția alimentară, pe de altă parte, este rezultatul consumului de alimente contaminate. Bacteriile, virusurile sau, mai rar, paraziții pot pătrunde în organism și pot provoca simptome de gastroenterită prin alimentele care s-au stricat, au fost preparate in mod neigienic sau au fost contaminate în orice alt mod.
Simptomele virusurilor stomacale și ale intoxicațiilor alimentare sunt foarte asemănătoare, dar pot exista unele diferențe.
Virușii stomacali – Simptomele unui virus stomacal precum norovirusul includ:
- Diaree care poate fi apoasă sau sângeroasă
- Pierdere a poftei de mâncare
- Greață sau vărsături
- Crampe de stomac, dureri musculare sau slăbiciune
- Febra mica
- Dureri de cap
- Amețeli
Un virus stomacal nu provoacă de obicei scaune cu sânge. Scaunele care conțin sânge ar putea semnala o infecție mai gravă. Aceste simptome durează adesea 3-4 zile, dar pot dura până la 14 zile.
Intoxicație alimentară – Simptomele intoxicației alimentare pot apărea în câteva ore de la masă. Oamenii pot experimenta următoarele simptome:
- Diaree apoasă sau sângeroasă
- Greaţă
- Vărsături
- Dureri de stomac și crampe
- Febră, frisoane și dureri corporale
- Amețeli din cauza deshidratării
Boala de la intoxicație alimentară poate dura de la câteva ore până la câteva zile. De obicei, poți suspecta o intoxicație alimentară dacă ai mâncat alimente ce nu au fost ținute în frigider sau dacă și alte persoane care au consumat același aliment se confruntă cu simptome similare.
Salatele, carnea de pasăre crudă sau insuficient gătită, ouăle, fructele de mare și alte produse pe bază de lactate sunt alimente cu risc ridicat pentru toxiinfecții alimentare.