Ce este Norovirusul?
Norovirusul este o boală virală foarte contagioasă și este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei. La nivel mondial, aproximativ unul din cinci cazuri de gastroenterită (inflamația stomacului sau a intestinelor) este cauzată de norovirus.
Simptomele norovirusului includ diareea acută și vărsăturile. Dovezile emergente sugerează că infecția cu norovirus este asociată cu inflamația intestinală, malnutriția și poate provoca morbiditate pe termen lung.
Norovirusul are diverse denumiri populare precum: „intoxicație alimentară”, „gripă de stomac” sau „virus de stomac”. Focarele de norovirus sunt frecvente. Pot apărea oricând, dar cel mai adesea apar în lunile mai reci ale anului, din noiembrie până în aprilie.
Norovirusul se răspândește direct între oameni sau prin consumul de alimente și apă, contaminate cu particule de virus. Contaminarea suprafețelor cu particule de virus poate duce, de asemenea, la infecție – de exemplu mesele în timpul consumului de mâncare sau băut sau contactul cu clanțele ușilor de la toaletă, care au fost atinse de o persoană infectată care nu s-a spălat suficient pe mâini.
Mâinile care au atins aceste suprafețe transferă cu ușurință virusul în organism. Infecțiile apar de asemenea atunci când degetele se infectează cu norovirus prin contact direct cu scaunul sau vărsăturile unei persoane infectate.
Cum se raspandeste norovirusul?
Norovirusul se raspândește cu mare ușurință de la o persoană la alta atunci când o persoană infectată varsă iar particulele de picături care conțin virus sunt inhalate de către cei din jur.
Simptomele apar de obicei la 12 până la 48 de ore după ce virusul intră în organism. Simptomele apar brusc și includ vărsături cu proiectile, diaree apoasă fără sânge, crampe abdominale, greață și uneori o febră ușoară.
Primele simptome ale norovirusului
Primul simptom este de obicei debutul senzației de rău, care este urmat de vărsăturile violente și de diaree apoasă. Vărsăturile sunt de obicei cel mai frecvent simptom, dar este posibil să ai diaree fără vărsături sau vărsături fara diaree. Vărsăturile sunt în general mai frecvente la copii.
Unele persoane pot avea, de asemenea:
- Febră ușoară,
- Dureri de cap
- Crampe de stomac sau dureri ale membrelor
- Oboseală generală și senzație de „rău”
Aceste simptome durează de obicei între 24 și 72 ore. Este important de reținut că o persoană arată și se simte adesea foarte bolnavă atunci când are Norovirus, dar se recuperează foarte repede dacă consumă multe lichide.
Deoarece există multe tipuri diferite de Norovirus este posibil ca infecția să apară de mai multe ori. Acest lucru se datorează faptului că, după ce o persoană s-a îmbolnăvit cu Norovirus, imunitatea la virus durează doar paisprezece săptămâni.
Simptomele durează de cele mai multe ori între 1 până la 3 zile și apoi dispar.
Majoritatea persoanelor se recuperează complet. Sugarii, vârstnicii și cei cu alte probleme de sănătate pot necesita îngrijiri medicale din cauza riscului ridicat de deshidratare.
Nu există vaccin împotriva infecției cu norovirus. De asemenea, antibioticele nu au niciun efect asupra acestei boli, deoarece este cauzată de un virus.
În schimb tratamentul constă în ameliorarea simptomelor și înlocuirea lichidelor pierdute prin vărsături și diaree. Acest lucru se poate face prin consumul de lichide sau soluție de rehidratare sau, în cazuri severe, prin perfuzie intravenoasă în spital.
Deși nu este întotdeauna posibil să previi infecția cu norovirus, o igienă bună poate ajuta la reducerea răspândirii infecției.
Iată câtiva pași practici pe care îi poți urma pentru a opri răspândirea norovirusului:
- Spală-ți mâinile frecvent și bine, folosind apă și săpun, în special după ce mergi la toaletă și înainte de a pregăti mâncarea.
- Orice persoană infectată cu Norovirus nu trebuie să prepare alimente.
- Evită să consumi produse crude, nespălate.
- Dezinfectează orice suprafețe sau obiecte care ar putea fi contaminate cu Norovirus. Cel mai bine este să folosești un produs de curățare de uz casnic pe bază de înălbitor. Urmează întotdeauna instrucțiunile de pe produsul de curățare.
- Dezinfectează bine și des toaleta. De asemenea, păstrează zona din jurul toaletei curată și dezinfectează bine cu un detergent de uz casnic pe bază de înălbitor.
- Spală orice îmbrăcăminte sau lenjerie de pat care ar fi putut fi contaminate cu Norovirus, separat, pe cel mai fierbinte program de spălare.