Prevenția norovirusului

Este posibil să te protejezi atât pe tine cât și pe ceilalți de norovirus urmând câteva sfaturi simple de prevenire:

01.

Spală-ți bine mâinile cu apă și săpun:

  • În special după folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor.
  • Întotdeauna înainte de a mânca, pregăti sau manipula mâncarea.
  • Înainte de a administra ție sau altcuiva medicamente.

Norovirusul este prezent în vărsături sau fecale chiar înainte de a începe să te simți rău.

De asemenea, virusul poate rămâne în fecale timp de două săptămâni sau mai mult după ce începi să te simți din nou bine. Este important să continui să te speli des pe mâini în această perioadă.

Pe lângă spălarea mâinilor, poți folosi dezinfectant pentru mâini, dar nu trebuie să utilizezi dezinfectant pentru mâini ca înlocuitor pentru spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun.

Spălarea mâinilor este întotdeauna cea mai bună. Dezinfectanții pentru mâini nu sunt la fel de eficienți ca spălarea mâinilor cu apă și săpun în îndepărtarea particulelor de norovirus.

02.

Manipulează și pregătește alimentele în siguranță

Spală cu grijă fructele și legumele înainte de a le pregăti și a le mânca. Gătește bine stridiile și alte crustacee înainte de a le mânca.

Reține faptul că norovirusul este relativ rezistent la căldură. Poate supraviețui la temperaturi de până la 65°C. Gătitul rapid la abur, care este adesea utilizat pentru gătitul crustaceelor, poate să nu încălzească alimentele suficient pentru a ucide norovirusul.

Alimentele care ar putea fi contaminate cu norovirus trebuie aruncate.

Ai grijă ca sugarii și copiii bolnavi să stea departe de zonele în care alimentele sunt manipulate și pregătite.

03.

Când ești bolnav, nu poți pregăti mâncarea și nu poți avea grijă de alte persoane

Nu trebuie să prepari mâncarea pentru alții sau să ai grijă de cineva în timp ce ești infectat cu norovirus, timp de cel puțin două zile după încetarea simptomelor.

04.

Curăță și dezinfectează suprafețele

Dacă cineva vomită sau are diaree curăță bine și dezinfectează imediat întreaga zonă. Utilizează mănuși de cauciuc sau de unică folosință și șterge bine, apoi dezinfectează zona folosind un produs de curățare de uz casnic pe bază de înălbitor, conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului.

Lasă dezinfectantul cu înălbitor pe zona afectată timp de cel puțin cinci minute, apoi curăță din nou întreaga zonă cu săpun și apă fierbinte. Termină prin spălarea rufelor murdare, scoaterea gunoiului și spălarea pe mâini.

Pentru a te asigura că alimentele sunt în siguranță și nu pot să fie contaminate de norovirus, curăță și igienizează în mod regulat ustensilele de bucătărie, blaturile și suprafețele înainte de a pregăti mâncarea.